Михаела Филева

Михаела Филева

Михаела Филева (родена на 15-ти май 1991 г.) е популярна българска певица. Родена е във Велико Търново и започва да свири на пиано на 6-годишна възраст. Скоро обаче тя открива, че призванието й е пеенето. Като дете тя участва в известното шоу „Хит-1“. Михаела е финалист и победител в много музикални фествали в България и Европа. След като завършва училище е приета в Национална Музикална Академия Проф. Панчо Владигеров в София. През 2001 се явява на кастинг в първото издание на телевизионния формат „X factor” в България. Тя е една от дванадесетимата финалисти. Нейната поява не остава незаблязана от музикалния продуцент Владимир Ампов-Графа. Скоро след края на предаването Михаела подписва договор с лейбъла Монте Мюзик. През 2012 добива популярност със сингъла „Когато ти трябвам“ в дует с рапъра Били Хлапето.

В началото на 2013 г. Монте Мюзик издава сингъла „Опасно близки“ с участието на ВенЗи. Музиката пише Графа. Песента незабавно се превръща в голям хит. Той е последван от три сингъла през същата година – „А дано, ама надали“, „Дай знак пак“, „Приливи и отливи“.
Като една от любимите известни личности в България, Михаела Филева бива поканена в телевизионното риалити шоу “VIP Dance” (2014, Нова телевизия). Тя удивява зрителите и журито с талант и съвършенство като танцьор. Михаела е фналист в шоуто, но се класира на второ място след българската танцьорка по фигурно пързаляне Албена Денкова (двукратен световен шампион през 2006-2007г.).
Кариерата на младия артист не спира да се развива – тя започва работа по дебютния си албум. Междувременно биват издадени три хитови сингъла – “Има ли някой”, “В реда на нещата” и песента, написана от самата Михаела “И аз съм тук”.

През 2015 г. Монте Мюзик издава дебютния албум на Михаела – „Инкогнито”, който много скоро бива награден с „БГ албум на годината“ (Годишни музикални награди на БГ Радио). Нейните сингли “На ръба на удостта”, “Едно наум”, “Забранен досъп” и „Инкогнито“ се нареждат на върха на класациите в България.
През 2016 г. Михаела е член на журито в телевизионното състезание „България търси талант”, излъчено по БНТ. През 2017 г. тя и нейните продуценти започват работа по втория й албум, който излезе през май 2018 г. „Филм за двама“, „Танцувам само за теб“, „Конец“, “Любов“, “Бойкот”, “Последни думи”, “Без етикети” са хитовите парчета, издадени в периода 2016-2018.

През 2018 г. Монте Мюзик издава втория албум на Михаела, който е номиниран за „БГ албум на годината“ (Годишни музикални награди на БГ Радио). Премиерата бе придружена с концерт в Sofia Live Club на 29 март. Албумът също бележи нова страница за мобилната фотография. За първи път корицата и всички други изображения са заснети изцяло с мобилен телефон – Huawei P20 Pro, с тройна Leica камера. Фотограф е Вера Гоцева – Ломовера. В албума бяха позиционирани и красив плакат на Михаела, също заснет с Huawei P20 Pro, както и всички текстове на песните от изданието.

И 2019 г. е специална година за младата Михаела. 18 април бе датата на първия й самостоятелен концерт, чийто креативен директор бе Бойко Щонов. Шоуто се проведе в Национален дворец на културата в София. Това се случи пред 4 000 зрители, за които почти два часа музика, танци и шоу минаха много бързо. Оказа се, че всички, с които Михаела Филева е работила през годините, я подкрепиха. На сцената заедно с нея се появиха всички нейни колеги, с които има общи песни – Искрата, Свилен Ноев (Остава), Дивна и Прея, Pavell & Venci Venc’, самият Владимир Ампов-Графа, ВенЗи и Били Хлапето. Михаела отправи и благодарността си към всички замесени в концерта – продуцентите на Монте Мюзик, музикалния директор Борислав Бояджиев – Борче, музикантите Васил Крумов, Краси Тодоров, Васил Вутев, Александър Обретенов, трио Тринити, танцьорите от екипа на RiO Crew и много благодарности за подкрепата от страна на медиите и партньорите от Coca Cola и Huawei.

За кратко време Михаела Филева става носител и на много награди и номинации, сред които са:
БГ дебют на годината – Годишни музикални награди на БГ Радио и 359 хип-хоп музикални награди (2013)
БГ изпълнителка на годината – Годишни Музикални награди на БГ Радио – 2012, 2013, 2014 и 2015
Музикални награди BOX TV (2-13, 2014), 359 хип-хоп музикални награди (2014);
БГ Албум на годината (“Инкогнито”), Годишни музикални награди на БГ радио (2015)
БГ текст на годината („И аз съм тук), Годишни музикални награди на БГ радио (2015)
Михаела е удостоена с наградата “Жена на годината”, категория “Музика” на списание “Грация”

Михаела стартира кариерата си с три успешни сътрудничества – с рапъра Били Хлапето в „Когато ти трябвам”, „Опасно близки” с ВенЗи и „А дано, ама надали ”заедно с ВенЗи и Графа. През годините правят и други общи проекти. През 2014 г. Михаела Филева и талантливият певец Николай Бакалов издават красивата балада “Има ли начин”. През 2015 г. тя си сътрудничи с дивите Прея и Дивна за големия хит “Забранен достъп”. Заедно с Искрата Михаела издава един от българските летни хитове на 2016 г. – “Танцувам само за теб”. На 14 февруари 2017 г. Филева и хип-хоп дуетът “Pavell and Venci ‘Venc” пускат хита “Любов”.

Младата певица често е гост на музикалните театри в България. Участва в много мюзикъли и джаз концерти. Тя е част от образователната програма „Семейство Фортисимо”, насочена към въвеждането на класическата музика сред децата по интерактивен начин. Михаела озвучава гласа на Смърфиета в анимацията на Дисни „Смърфовете – изгубеният град“, както и Бианка в руската анимация „Овца или вълк“. Също така записва песните за саундтрака към двата филма. Михаела е част от първия сезон на популярното музикално телевизионно предаване “БГ версия”, излъчено по Българската национална телевизия. Положителният имидж, блестящият вид и успешната кариера на Михаела я правят предпочитана знаменитост от брандове като Coca Cola, H&M, Huawei, Tantum Verde, ресторанти Happy Bar и Grill.
Михаела е и треньор в тазгодишния сезон на телевизионното шоу „Гласът на България“ (БТВ)

Михаела Филева допринася в много благотворителни кампании, най-често насочени към детското здраве и образование. Тя е един от основните участници в масовите инициативи на УНИЦЕФ, както и кампаниите на Асоциацията на майките на децата със синдром на Даун.

Дискография

Инкогнито (2015)
Нова страница (2018)

Видео сингли

„Когато ти трябвам“ – дует с Били Хлапето (2012)
„Опасно близки“ – дует с Вензи (2013)
„A дано, ама надали“ – дует с Графа & Вензи (2013)
„Дай знак пак“ – дует с „Абсолютни животни“ (2013)
„Приливи и отливи“ (2013)
„Има ли начин“ – дует с Никнейм (2014)
„В реда на нещата“ – дует с Били Хлапето (2014)
„Едно наум“ (2014)
„И аз съм тук“ (2014)
„На ръба на лудостта“ – дует с Графа (2015)
„Забранен достъп“ – дует с Дивна & Прея (2015)
„Инкогнито“ (2015)
„Филм за двама“ (2016)
„Танцувам само за теб“– дует с Искрата (2016)
„Конец“ (13 януари 2017)
„Любов“ – дует с Павел & Венци Венц (2017)
„#BOYCOTT“ – дует с VenZy (2017)
„Последни думи“ (2017)
„Без етикети“ (2018)
„Играем за победа“ – дует с Искрата (2018)
„Цяла нощ“ (2018)
„Хронометър“ – дует със Свилен Ноев (2018)
„Нова страница“ (2019)

следвай

Медия

Още новини

Новини