Графа

Графа

Владимир Кирилов Ампов (роден 21 юли 1978), познат с артистичния псевдоним „Графа” е певец, композитор и музикален продуцент. Роден и израснал в София, в семейство на музиканти, Графа започва да се занимава с музика още в ранна детска възраст. Първото му участие пред публика е на 10 години, когато заедно с родителите си изпява песента „Мама, татко и аз” пред многобройна публика.

На 29 години Графа вече има издадени 8 албума („Гумени човечета“, „Зелен хайвер“, „6 е по-добре“, „Токов удар“, „Давам мсичко за теб”, „Искам те“, „Ако има Рай“, „Слънце в очите ти“, „Честно в очи“), както и повече от 20 сингъла, наредили се сред топ 10 на българските музикални радио и ТВ класации, сред които: „Слънце в очите ти”, „Давам всичко за теб”, “Секс за пари”, „Искам те”, „Най-щастливия човек на света”, „Искам те”, „Ако има рай” и много други. През 2009г., Графа е първият български артист, покорил световната музикална класация MTV’s World Chart Express с песента си „Ванилия”. Там има и още 11 излъчени негови песни.

През 2008г. Графа става съосновател на музикалния лейбъл „Монте Мюзик”, с който продуцира едни от най-успешните изпълнители на съвременната българска музикална сцена. Сред тях са Михаела Филева, Деница Караславова, Рафаел, Акага, ВенЗи, Били Хлапето, Прея и други. Графа е композитор и музикален продуцент на голяма част от песните в дебютния албум „Инкогнито” на Михаела Филева, който печели наградата на БГ Радио за Най-добър албум през 2015 г. В качеството си на продуцент, Графа стои зад реализирането на голяма част от най-харесваните български песни през последните години.

Освен музикален продуцент, през годините Графа затвърждава позицията си на най-успешния български изпълнител на съвремието. През 2012 г., той издава хитовата песен „Дим да ме няма”, заедно с хип-хоп изпълнителя Бобо и бийтбокс шампионката Пе4енката. В следващите години излизат парчетата „А дано, ама надали”, „Домино”, „Моменти”, “Drama Queen” и други, покорили музикалните класации в страната. Между 2008 и 2017 г., Графа издава 4 успешни албума – “Greatest hits”, „Невидим”, „Дим да ме няма” и „Моменти”, чиито първи тираж се разпродава напълно през първите няколко месеца от появата си.

На 6 април 2017 г., Графа отбелязва ново постижение за родната музикална сцена, като разпродава напълно билетите за концерта си в най-голямата зала за събития – „Арена Армеец”. Така той се превръща в първия български съвременен поп изпълнител, който изнася самостоятелен концерт пред повече от 14 000 фенове в България. Успешната продукция е началото на едно мащабно национално турне на Графа и неговата лайв група, което достига до 8 големи български града, а билетите за събитията са напълно разпродадени.

На 27 и 28 ноември 2018 г., Владимир Ампов – Графа впечатли своите фенове с два поредни различни и впечатляващи концерта в НДК с много нова музика и вълшебна енергия. На сцената с него тогава излязоха музикантите Борислав Бояджиев -Борче, Мирослав Иванов, Васето Крумов, Александър Обретенов, Краси Тодоров, Венци Трифонов, трио LaTiDa.

Графа е носител на безброй награди и номинации, сред които и престижната „Музикант на десетилетието”, връчена от телевизия ММ на церемонията „Награди на десетилетието”. В списъка с отличия през годините, Графа има рекордните над 50 статуетки от различни церемонии (Годишните музикални награди на БГ Радио, Телевизия ММ, МелоТВмания, Фен ТВ, 359 Hip Hop Awards, БНР, SEE ME, Radio Fresh, BOX TV). Сред тях са отличията за най-добър албум, най-добър изпълнител, най-добра песен, най-добър видеоклип, най-добър композитор, най-добър текст и други.
През декември 2014 г., Графа се нарежда в челната тройка на класацията на Forbes за „Топ 70 на българските знаменитости”, като неговата популярност и разпознаваемост му осигуряват престижното място на корицата в съответния брой.

Едно от най-известните му съвместни проекти са песните „Крадена любов“ и „Чуваш ли ме“, в дует с българската поп-звезда Мария Илиева. Графа също си сътрудничи с Орлин Павлов и Любомир Киров по песента „Заедно“ – двама от най-значимите български изпълнители на новата епоха. Сингълът стана химн на благотворителни проекти и кампании. Графа често си сътрудничи и с артистите на Монте Мюзик, включително Михаела Филева, Искрата, ВенЗи, Прея и Били Хлапето.
През 2012 г. Графа направи пробив в българския шоубизнес, като издаде хита „Дим да ме няма“. Песента е в сътрудничество с певеца Бобо и шампионката по бийтбокс Печенката. Сингълът постави рекорд в българските класации и е пусканата песен в годината на издаването му. „Дим да ме няма“ се превърна в хит в съседна Македония.
През 2018 г. Графа записа и песен с най-известната македонска хип-хоп звезда Слаткаристика.

Заедно с лейбъла „Монте Мюзик”, Графа е музикален продуцент на първия сезон на телевизионния формат “X-Factor” България (Нова ТВ – 2011), както и на авторското музикално риалити на „Междинна станция” – „Музикална Академия” (TV7 – 2012). През 2016 г. „Монте Мюзик” и BG Records продуцират музикалната телевизионна поредица „БГ Версия” (БНТ, БНТ HD), популяризиращи българската музика. От 2017 г. Графа е треньор в телевизионното шоу „Гласът на България” (БТВ).

Графа е част от много благотворителни проекти, особено тези, посветени на грижите за деца, образование и здраве. С помощта на Монте Мюзик той организира Национална обиколка през 2015 г. за набиране на средства за УНИЦЕФ. През 2016 г. той прие честта да бъде един от посланиците на организацията в България и направи още един концерт в София.

През 2017 г. Графа пише песента „Надежда“ специално за кампанията „Спасяването на живот е отдаденост. Тя не заслужава унижение!“ Кампанията срещу насилието на медиците бе инициирана от Българския лекарски съюз и привлече огромния медиен интерес чрез съсредоточаване на общественото внимание върху важния социален въпрос.

Дискография

2016 „Моменти“ – албум, (CD, Vinyl), Монте мюзик
2012 „Дим да ме няма“ – двоен албум (CD&DVD), Монте мюзик
2010 „Невидим“ – албум, (CD), Монте мюзик
2008 „Greatest hits“ – албум, (CD), Монте мюзик
2006 „Честно в очи“ – албум, (CD, MC), Жокер медиа
2004 „Ако има рай“– албум, (CD, MC), Жокер медиа
2003 „Искам те“ – албум, (CD, МС), Жокер медиа
2001 „Давам мсичко за теб” – албум, (CD, MC), Жокер медиа
2000 “Глава”, сингъл, (CD), Едита
1999 „Токов удар“ – саундрак към електронен мюзикъл, (CD, MC), АвеНю продакшънс
1998 „6 е по-добре“ – албум, (CD, MC), Маркос мюзик
1998 “Глад” – сингъл, (CD), Маркос мюзик
1997 Jump In The River, сингъл, (vinyl), Морис мюзик
1997 Emotion, сингъл, (CD) Тоkо интернешънъл
1996 „Зелен хайвер“– албум, (CD, MC), UBP International
1993 „Гумени човечета“– албум, (MC), Унисон Старс
1993 “All right baby” – сингъл, (vinyl)

следвай

Медия

Още новини

Новини